Beurzenparade: 7 beurzen uitgelicht

 

1. Promotiebeurs

Wie als leerkracht werkt, een vaste aanstelling heeft én wil promoveren, kan aankloppen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Wie de beurs krijgt, wordt vijf jaar lang maximaal 0,4 fte vrijgesteld voor het geven van lessen. De beurs bedraagt 3500 euro per jaar (reis- en studiekosten).
-> NWO.NL 

2. Lerarenontwikkelfonds

LOF is er voor leraren die het onderwijs op hun eigen school willen verbeteren. In het primair en secundair onderwijs kunnen ze een bijdrage tussen de 4000 en 75.000 euro krijgen.
-> DUO.NL 

3. Erasmus+

Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma waarvoor 14,7 miljard euro is uitgetrokken. Het programma richt zich op professionalisering van onderwijspersoneel. Er kan bijvoorbeeld een cursus in het buitenland mee worden gevolgd, of lesgeven op een school in het buitenland. 
-> ERASMUSPLUS.NL

4. Tegemoetkoming leraren (ook voor zij-instromers)

Studenten, zij-instromers of contractanten kunnen een tegemoetkoming leraren aanvragen als zij een lerarenopleiding volgen (hbo of universiteit). Je komt in aanmerking voor tegemoetkoming als je geen studiefinanciering of lening meer kan krijgen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het geld is een gift waar collegegeld en schoolkosten van worden betaald.
-> DUO.NL 

5. Extra studiefinanciering

Hbo of universiteit gedaan en nog voltijd een educatieve master volgen? Dan kun je een jaar lang extra studiefinanciering krijgen. Een deel van die studiefinanciering wordt een gift als het diploma binnen tien jaar wordt gehaald.
-> DUO.NL 

6. Korte scholingstrajecten Voortgezet Onderwijs

Wie in het voorgezet onderwijs werkt - of er in wil werken - en niet de juiste bevoegdheid heeft, kan een subsidie aanvragen. Van het geld kan een kort scholingstraject worden gevolgd.
-> DUO.NL 

7. Lerarenbeurs

U bent al leraar en wilt een bachelor-, master- of postinitiële masteropleiding gaan volgen? Dan kunt u tussen 1 april en 30 juni een lerarenbeurs aanvragen. Dit kan ook voor een premaster- of schakelprogramma dat voorafgaat aan een universitaire masteropleiding. U kunt geen lerarenbeurs aanvragen voor een post-hbo opleiding. 

 Bron: Het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond. maart 2018